Openbaar maken van overheidsinformatie in Zaanstad

Laatste update: 24 mei 2022

Over het onderzoek
In het onderzoek Openbaar maken van overheidsinformatie in Zaanstad hebben we onderzocht hoe het college informatie op eigen initiatief openbaar maakt en hoe het Wob-verzoeken afhandelt. Bij een Wob-verzoek doet iemand een verzoek om bepaalde overheidsinformatie openbaar te maken. Onze bevindingen zijn grotendeels gebaseerd op een benchmarkonderzoek dat door Pro Facto is uitgevoerd. Daarin hebben wij Zaanstad kunnen vergelijken met 82 andere gemeenten, 8 provincies en 2 waterschappen.

Status
De rekenkamerbrief is gepubliceerd op 1 april 2022. Bekijk de rekenkamerbrief hier of in de tijdlijn. In de tijdlijn staan ook factsheets en de eindrapportage van Pro Facto. De rekenkamerbrief wordt op 12 mei 2022 behandeld in het Zaanstad Beraad.

Samenvatting

In het onderzoek Openbaar maken van overheidsinformatie in Zaanstad onderzochten wij hoe het college informatie op eigen initiatief openbaar maakt en hoe het Wob-verzoeken afhandelt. We maakten daarbij gebruik van het landelijke benchmarkonderzoek dat door Pro Facto is uitgevoerd.

Organisatorische randvoorwaarden
Op basis van de benchmark is onze indruk dat de organisatorische randvoorwaarden, waaronder de procedures, taakverdeling en centrale registratie, op orde zijn.

Aandachtspunten
Beleid over het openbaar maken van overheidsinformatie ontbreekt. Daarmee zijn er ook geen (college)doelstellingen en kenbare ambities over bijvoorbeeld de wenselijke beslistermijnen of de beoogde klanttevredenheid, bij het afdoen van verzoeken. De informatievoorziening op de website en informatievoorziening aan raadsleden en burgers kan worden verbeterd.

Vier adviezen
Het college geeft aan al onze vier adviezen mee te nemen bij het implementeren van de Wet open overheid (Woo) en zegt toe een plan van aanpak te zullen opstellen.

Feiten & cijfers
  • Zaanstad heeft in de periode 2018-2020 406 Wob-verzoeken ontvangen.
  • Landelijk stijgt het aantal ingediende Wob-verzoeken jaarlijks, bij Zaanstad zien we deze trend niet.
  • Het merendeel (85%) van de Wob-verzoeken werd gedaan door burgers.
  • Op Wob-verzoeken moet zo snel mogelijk worden beslist, uiterlijk in vier weken. De gemiddelde doorlooptijd voor het afhandelen van Wob-verzoeken bedraagt zeven weken.
  • In de periode 2018-2020 is 47% van de Wob-verzoeken niet binnen vier weken afgehandeld.
  • Besluiten op Wob-verzoeken worden niet op de website geplaatst.
  • Het percentage bezwaren is in Zaanstad relatief hoog in vergelijking tot het landelijk gemiddelde (6%); er zijn over de jaren heen meer bezwaren gemaakt (2018: 4%, 2019: 11%, 2020: 12%).
×

Tijdlijn

24 mei 2022

Hameren in raadsvergadering

24 mei 2022

Beantwoording raadsvragen n.a.v. Rekenkamerbrief

12 mei 2022

Behandeling Zaanstad Beraad

Bekijk hieronder de bespreking van het onderzoek in het Zaanstad Beraad. Liever het fragment in groter formaat zien? Klik dan hier.

25 januari 2022

Brief aan gemeenteraad

15 juli 2021

Brief aan gemeenteraad

Gerelateerd onderzoek

Openbaar maken van overheidsinformatie in Amsterdam

Geheimhouding

Raadsinstrumenten