Het onderzoek Indicatoren discriminatie is gepubliceerd

13 juli 2023

De gemeente Amsterdam wil allerlei doelen halen voor de stad. Ze gebruikt indicatoren om te laten zien hoe het daarmee staat. Een van haar doelen is het verminderen van discriminatie in Amsterdam. Wij onderzochten of de begrotingsindicatoren van het antidiscriminatiebeleid bruikbaar zijn. Ons onderzoek is af en staat vanaf vandaag online.

Indicatoren zijn niet bruikbaar genoeg
Uit ons onderzoek blijkt dat de indicatoren van het antidiscriminatiebeleid niet bruikbaar genoeg zijn. In de jaarstukken staan veel foute cijfers en mist er uitleg over de indicatoren. Raadsleden gebruiken de indicatoren bijna niet. Volgens de raadsleden geven de indicatoren weinig informatie over het antidiscriminatiebeleid. Daarom gebruiken raadsleden andere documenten om meer te weten te komen over hoe het gaat met het verminderen van discriminatie in Amsterdam.

Ons advies
Wij raden de gemeente aan om de indicatoren bruikbaarder te maken. Bijvoorbeeld door indicatoren te kiezen die iets zeggen over de doelen en activiteiten van het antidiscriminatiebeleid. En door een vaste manier van werken te ontwikkelen om fouten te voorkomen. Ook adviseren we de gemeente om een goede manier te vinden waarop ze meer uitleg en informatie bij de indicatoren kan geven.

Meer weten? Bekijk de projectpagina, lees onze samenvatting of het bestuurlijk rapport.