Gebiedsontwikkeling en betaalbare woningen

Laatste update: 31 oktober 2023

Over het onderzoek

Er zijn te weinig betaalbare woningen in Amsterdam. Dat zijn woningen waarvan de prijs niet te hoog is. De gemeente vindt het belangrijk dat er betaalbare woningen gebouwd worden. In het onderzoek Gebiedsontwikkeling en betaalbare woningen onderzoeken wij hoe het gaat met de bouw van betaalbare woningen in Amsterdam. Wij kijken in het bijzonder naar plekken die worden ‘getransformeerd’ om woningen te bouwen. Bij ‘transformatie’ wordt een gebied dat bestaat uit kantoren en bedrijven omgebouwd tot een wijk waarin mensen kunnen wonen én werken. Een groot deel van de toekomstige woningen in de stad zullen in dit soort gebieden gebouwd worden. Het bouwen van (betaalbare) woningen is belangrijk, maar volgens de gemeente is een wijk niet compleet als het alleen uit woningen bestaat. Een ‘complete wijk’ bestaat naast een goede mix van verschillende type woningen onder andere uit groen, bedrijven, winkels, horeca en scholen. In dit onderzoek kijken we daarom niet alleen naar hoe het gaat met bouw van betaalbare woningen. We willen ook weten in hoeverre het lukt om in een wijk aandacht te besteden aan andere functies dan wonen.

Dit onderzoek bestaat uit verschillende deelonderzoeken. In ieder deelonderzoek zoomen we in op een plek in de stad waar woningen gebouwd worden. Hoe gaat het met de bouw van betaalbare woningen in deze gebieden? Wat gaat er goed en wat kan er beter? Op basis van onderzoek in meerdere gebieden zullen we lessen trekken voor de toekomstige woningbouw in Amsterdam.

Deelonderzoeken

  • Deelonderzoek 1: NDSM-werf West
    Het eerste deelonderzoek gaat over de NDSM-werf West in Amsterdam Noord. Dit deelonderzoek is afgerond op 1 november 2023. Benieuwd naar wat wij gevonden hebben in dit onderzoek? Bekijk het hier.
  • Deelonderzoek 2: Amstel III: Bullewijk en Paasheuvelweggebied
    Sinds augustus 2023 zijn wij bezig met het deelonderzoek in Amstel III: Bullewijk en Paasheuvelweggebied in Amsterdam Zuidoost. Meer weten over dit deelonderzoek? Of wil je je ervaringen met het wonen of werken in dit gebied met ons delen? Kijk hier voor meer informatie.

Status

Op 2 juni 2022 kondigden we de voorbereiding van het onderzoek Gebiedsontwikkeling en betaalbare woningen aan. Op 1 september 2022 publiceerden we de onderzoeksopzet van het onderzoek. Het eerste deelonderzoek naar gebiedsontwikkeling en betaalbare woningen op de NDSM-werf West in Amsterdam Noord is gepubliceerd op 1 november 2023. Inmiddels werkt de rekenkamer aan het volgende deelonderzoek naar gebiedsontwikkeling en betaalbare woningen in Amstel III, in Amsterdam Zuidoost. Dit deelonderzoek zal ook apart worden gepubliceerd.