Gebiedsontwikkeling en betaalbare woningen – Deelonderzoek 2: Amstel III: Bullewijk en Paasheuvelweggebied

Laatste update: 31 oktober 2023

Over het onderzoek

Er zijn te weinig betaalbare woningen in Amsterdam. Dat zijn woningen waarvan de prijs niet te hoog is. De gemeente vindt het belangrijk dat er betaalbare woningen gebouwd worden. In het onderzoek Gebiedsontwikkeling en betaalbare woningen onderzoeken wij hoe het gaat met de bouw van betaalbare woningen in Amsterdam. Wij kijken in het bijzonder naar plekken die worden ‘getransformeerd’ om woningen te bouwen. Bij ‘transformatie’ wordt een gebied dat bestaat uit kantoren en bedrijven omgebouwd tot een wijk waarin mensen kunnen wonen én werken. Een groot deel van de toekomstige woningen in de stad zullen in dit soort gebieden gebouwd worden. Het bouwen van (betaalbare) woningen is belangrijk, maar volgens de gemeente is een wijk niet compleet als het alleen uit woningen bestaat. Een ‘complete wijk’ bestaat naast een goede mix van verschillende type woningen onder andere uit groen, bedrijven, winkels, horeca en scholen. In dit onderzoek kijken we daarom niet alleen naar hoe het gaat met bouw van betaalbare woningen. We willen ook weten in hoeverre het lukt om in een wijk aandacht te besteden aan andere functies dan wonen.

Dit onderzoek bestaat uit verschillende deelonderzoeken. In ieder deelonderzoek zoomen we in op een plek in de stad waar woningen gebouwd worden. Hoe gaat het met de bouw van betaalbare woningen in deze gebieden? Wat gaat er goed en wat kan er beter? Op basis van onderzoek in meerdere gebieden zullen we lessen trekken voor de toekomstige woningbouw in Amsterdam.

Deelonderzoek 2: Amstel III, Bullewijk en Paasheuvelweggebied – in uitvoering

Het deelonderzoek naar de bouw van betaalbare woningen op Amstel III: Bullewijk en Paasheuvelweggebied in Amsterdam Zuidoost maakt deel uit van het onderzoek Gebiedsontwikkeling en betaalbare woningen. Dit deelonderzoek is gestart in augustus 2023. Dit is het tweede gebied dat we onderzoeken. Eerder hebben we onderzoek gedaan in de NDSM-werf West. Hier vind je meer informatie over het deelonderzoek NDSM-werf West.

Meedoen met het onderzoek op Amstel III?

Woon of werk je in Amstel III, Bullewijk of Paasheuvelweggebied in Amsterdam Zuidoost? Of heb je hier in de afgelopen 5 jaar gewoond of gewerkt? Of ga je hier in de toekomst wonen of werken? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Naar wie zijn wij op zoek?

Wij zijn benieuwd naar de ervaringen van mensen die nu of in de afgelopen 5 jaar in Amstel III (Bullewijk of Paasheuvelweggebied) hebben gewoond of gewerkt of daar binnenkort gaan wonen of werken. Of mensen die op korte afstand van Amstel III (Bullewijk of Paasheuvelweggebied) wonen.

Wat vragen wij van je?

Wij zullen de komende maanden een aantal keer naar jouw mening of ervaring vragen, bijvoorbeeld via een korte online enquête.

Aanmelden via contactformulier

Je kunt je aanmelden via het onderstaande formulier. Daarna zullen wij contact met jou opnemen. Heb je een vraag aan ons? Laat het aan ons weten via het onderstaande formulier.

Status

Op 2 juni 2022 kondigden we de voorbereiding van het onderzoek Gebiedsontwikkeling en betaalbare woningen aan. Op 1 september 2022 publiceerden we de onderzoeksopzet van het onderzoek. Het eerste deelonderzoek naar gebiedsontwikkeling en betaalbare woningen op de NDSM-werf West in Amsterdam Noord is gepubliceerd op 1 november 2023. Sinds augustus 2023 werkt de rekenkamer aan het volgende deelonderzoek naar gebiedsontwikkeling en betaalbare woningen in Amstel III, in Amsterdam Zuidoost. Dit deelonderzoek zal ook apart worden gepubliceerd.