Vier lessen uit tien jaar rekenkameronderzoek naar handhaving gepubliceerd in Tijdschrift voor Toezicht

16 november 2020

De aanpak van overlast in de openbare ruimte, de afhandeling van horecaklachten, het verwijderen van fietsen en de handhaving van verhuur van eigen woningen. Dit zijn enkele voorbeelden van de vele toezicht- en handhavingstaken van de gemeente Amsterdam. Wij onderzochten de afgelopen tien jaar in hoeverre er sprake was van een effectieve en efficiënte handhaving binnen verschillende taakgebieden en beleidsterreinen.

Meer informatiegestuurde manier van werken

Een terugkerend thema in deze onderzoeken is de ontwikkeling richting een meer informatiegestuurde manier van werken. Dat wordt steeds belangrijker, want het efficiënt en effectief handhaven staat onder druk vanwege toenemende taken, drukte, een enorm werkgebied en schaarse capaciteit.

Vier lessen

Een informatiegestuurde werkwijze moet soelaas bieden, maar de praktijk is weerbarstig. Tot deze conclusie komen we in het eerder dit jaar verschenen artikel waarin we de inzichten uit tien onderzoeken naar handhaving hebben gebundeld. In het artikel geven we vier lessen voor een succesvolle informatiegestuurde handhaving op het lokale niveau:

  1. het perfecte, alles oplossende informatiesysteem bestaat niet
  2. vooral de vanzelfsprekende zaken moeten niet worden vergeten
  3. informatie maken van data is een vak
  4. de blik met big data op de werkelijkheid is altijd beperkt

Meer weten over de lessen? Het artikel ‘De weerbarstige praktijk van informatiegestuurd handhaven in Amsterdam’ is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Toezicht.

Lees het artikel hier.