Wat betekent COVID-19 voor de rekenkamer?

16 april 2020

De COVID-19 pandemie raakt ons allemaal. In heel Nederland zijn diverse maatregelen genomen tegen het coronavirus. Alle inwoners ervaren dat maar al te goed. Maatregelen hebben ook effect op het besluitvormingsproces van de gemeenteraden. Zo zijn er in Amsterdam en Zaanstad vergaderingen geannuleerd, worden er tijdens vergaderingen alleen onderwerpen besproken waarvan besluitvorming echt niet kan wachten en wordt er ook digitaal vergaderd. Ook binnen de rekenkamer passen we onze werkwijze aan.

Onze werkzaamheden gaan door, maar lopen soms vertraging op
Als Rekenkamer Metropool Amsterdam controleren we of de gemeenten Amsterdam en Zaanstad hun beleid goed uitvoeren en daarbij niet meer geld uitgeven dan nodig. Dit blijven we doen, ook in coronatijd. Maar we voeren onze werkzaamheden zoveel mogelijk uit vanuit huis. En afspraken met externen stellen we uit of doen we online. Als we kiezen voor een online afspraak, werken we met veilige programma’s, zodat de privacy is geborgd.

Soms lopen onze onderzoeken een beetje vertraging op door deze aangepaste werkwijze. En de openbaarmaking ervan gaat ook iets anders dan we gewend zijn: normaalgesproken maken we onze onderzoeken openbaar in een commissievergadering. Nu delen we een nieuw onderzoek via de Dagmail, onze website en Twitter. We hebben op onze website een speciale pagina waarop u van deze aanpassingen op de hoogte wordt gehouden.

We wensen iedereen veel sterkte toe in deze onzekere tijd.