Meldingen openbare ruimte in Amsterdam

Laatste update: 8 oktober 2020

Over het onderzoek

Amsterdammers melden steeds vaker als zij iets zien wat gemaakt of opgeruimd moet worden. Zoals een losse stoeptegel of een volle prullenbak. In 2019 steeg het aantal meldingen met 20% ten opzichte van 2018. En de gemeente verwacht dat dit in 2020 stijgt met 40 procent, naar 390.000 meldingen. Omgerekend zijn dit er ruim 1.000 per dag.

Het college van B en W wil dat burgers snel en altijd een melding kunnen doen. Dus ook ’s avonds en in het weekend. De gemeente wil vervolgens ook alle meldingen snel afhandelen. Daarbij wil ze de melder goed op de hoogte houden van de afhandeling. Hiervoor heeft de gemeente in 2018 een nieuw meldingscentrum en een nieuw meldingssysteem opgericht.

In het onderzoek Meldingen openbare ruimte gaan we na of de afhandeling gaat zoals het college zich heeft voorgenomen. Daarnaast doen we mee aan een gezamenlijk landelijk onderzoek van rekenkamers naar meldingen openbare ruimte. Daarom kunnen we uiteindelijk ook laten zien hoe de gemeente scoort met de afhandeling van meldingen van de openbare ruimte ten opzichte van vijftig andere gemeenten.

Status

De onderzoeksopzet is openbaar vanaf 8 oktober 2020. We publiceren het onderzoek waarschijnlijk in het voorjaar van 2021.

Tijdlijn

verwacht: 1 maart 2021
8 oktober 2020

Onderzoeksopzet

Gerelateerd onderzoek

Meldingen openbare ruimte in Weesp

Meldingen openbare ruimte in Zaanstad

Schoonhouden van de openbare ruimte