De gemeente is aan de slag met twee rekenkameronderzoeken naar toegankelijkheid

21 december 2020

De gemeente Amsterdam is aan de slag met twee van onze onderzoeken naar toegankelijkheid. Dat noemt de gemeente in de Voortgangsrapportage toegankelijkheid 2020.

Toegankelijkheid van openbare toiletten
Het eerste onderzoek dat wordt genoemd, is Toegankelijkheid van openbare toiletten. In dit onderzoek melden we dat in 41% van de drukke voetgangersgebieden – inclusief de parken – overdag binnen 500 meter een rolstoeltoegankelijk openbaar toilet bereikbaar is. Dus in meer dan de helft van de drukke voetgangersgebieden niet.

Het college heeft niet genoeg geld om veel openbare toiletten bij te bouwen. Daarom zoekt het naar andere oplossingen. Zo streeft de gemeente ernaar meer gemeentelijke toiletten open te stellen. En er werden eerder dit jaar tijdelijk 40 extra openbare toiletten in de Amsterdamse parken geplaatst waarvan in elk park een rolstoeltoegankelijk toilet.

Toegankelijkheid van stemlocaties
In 2019 deden we onderzoek naar de toegankelijkheid van stemlocaties. Ook dit onderzoek wordt genoemd in de Voortgangsrapportage.

In ons onderzoeksrapport noemen we drie aanbevelingen om de toegankelijkheid van stemlocaties te verbeteren. Naar aanleiding van ons onderzoek heeft een externe partij (Ongehinderd) eind 2019 360 Amsterdamse stemlocaties beoordeeld op de vastgelegde toegankelijkheidscriteria. Op basis van de rapporten kan de gemeente de stemlocaties toegankelijker maken voor de eerstvolgende verkiezingen in maart 2021.