Ontwikkeling en uitvoering van beleid: onvoldoende toegespitst beleid

Ontwikkeling en uitvoering in beleid


Over het thema Ontwikkeling en uitvoering in beleid
Voor de sturende en controlerende taak van de gemeenteraad is de vorming van coherent beleid belangrijk. Coherent beleid houdt in dat helder is hoe het geheel van doelen en (financiële) middelen met elkaar samenhangen en ook dat beschreven is hoe de inzet van die middelen naar verwachting zal leiden tot de realisatie van de doelen. We komen tegen dat in de beleidsontwikkeling het beleid onvoldoende en niet-systematisch wordt doordacht, onderbouwd en geconcretiseerd. Dit kan leiden tot problemen in de beleidsuitvoering. We zien ook andere knelpunten in de uitvoering van beleid. Deze hebben te maken met gebrek aan expertise en reflectie.

Onvoldoende toegespitst beleid

Wat is het probleem?

Vaak wordt beleid gevormd met gebruik van kennis en werkwijzen die elders zijn ontwikkeld. Maar aan het klakkeloos overnemen daarvan kleven risico’s. Wat op de ene plek werkt, hoeft immers niet overal een succes te worden. En wat in de ene gemeente geldt, hoeft in een andere gemeente niet zonder meer van toepassing te zijn. Toch zien we dat gemeentes zich hier niet altijd van bewust lijken te zijn. Met als gevolg dat alternatieven niet bekeken worden, best practices niet worden aangepast aan of toegespitst op de lokale omstandigheden en het beleid gebrekkig wordt uitgewerkt omdat het zich elders al bewezen zou hebben.

Hoe kan het beter?

  • Pas elders opgedane kennis, methoden en werkwijzen aan de lokale context aan.
  • Werk verwachtingen over de te bereiken resultaten en te leveren prestaties helder en concreet uit. Wees realistisch.

Projecten

Groen in de stad (2021). Voor het ontwikkelen van referentienormen voor groen ging de gemeente aanvankelijk uit van een vermeende WHO-norm. Deze bleek echter niet te bestaan.

Jeugdhulp in Amsterdam (2020). Gangbare (landelijke) verklaringen voor kostenstijgingen vormen geen verklaring voor de kostenstijgingen in de jeugdhulp in Zaanstad. Desondanks werden deze verklaringen wel door het college met de raad gecommuniceerd.

Project 1012 (2018). Het college onderschrijft het belang van integraal werken en verwijst naar de inmiddels ‘gangbare praktijk’ van gebiedsgericht werken. Deze verwijzing wekt de indruk dat het college het bijzondere karakter van een intensieve aanpak zoals die van Project 1012 en de hogere eisen die dit stelt aan het integraal werken niet helemaal onderkent.

Transformatiefonds Zaanstad (2019). Bij een ‘normaal’ investeringsproject is het minimaal gangbaar dat inzichtelijk is hoe voorzichtig er is gerekend. Het college geeft echter aan voor het Transformatiefonds geen toegevoegde waarde te zien in het inzichtelijk maken van de getroffen maatregelen en de verwachte effecten daarvan.

Energiebesparende maatregelen (2016). Werkelijke resultaten blijven vaak ver achter bij de theoretische verwachtingen over het energiezuinig maken van woningen.

Aansturing welzijnsinstellingen (2012). Alternatieve vormen van zakelijke aansturing zijn niet overwogen en gevolgen van de gekozen aansturing zijn niet ondergebracht in beleidskaders, opdrachtgeverschap en verantwoording.

Achter de voordeur (2010). Een succesvolle aanpak van stadsdeel Slotervaart wordt uitgerold in alle stadsdelen. Een uitwerking van de aanpak ontbreekt waardoor er geen inzicht is in de prestaties en kosten in elk van de stadsdelen.

Burgerparticipatie Zaanstad (2010). De gemeente vergeet te motiveren hoe de landelijk gedefinieerde participatieladder wordt ingezet.

Totaal: 8
2021

Publieksonderzoek 2020: Groen in de stad

  • Ruimtelijke ordening
  • Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing
  • Wonen

Publieksonderzoek 2020: Groen in de stad

Over het onderzoek
Het groen in Amsterdam is voor veel Amsterdammers van grote waarde. Ook het college van burgemeester en wethouders onderkent het belang van groen in de stad en heeft de ambitie uitgesproken in het Coalitieakkoord (2018) om de openbare ruimte in de stad groen en gezond te houden. Met dit onderzoek wilden we in beeld brengen of er in Amsterdam voldoende, goed en bruikbaar groen is. Daarnaast bekeken we hoezeer kan worden gevolgd in welke mate het college haar ambities (in de toekomst) realiseert. Groen in de stad was het publieksonderzoek van 2020.

De resultaten in 2021
Het is niet goed mogelijk om te beoordelen of er in Amsterdam voldoende, goed en bruikbaar groen is. Hoewel het college veel ambities heeft ten aanzien van groen, is het beleid nog in ontwikkeling en ontbreken daardoor heldere normen. Dat is problematisch, omdat de stad ook moet groeien zonder dat het groen in het geding komt. Zonder goede normen kan bijvoorbeeld niet bewaakt worden of ruimtelijke ontwikkelingen niet te veel ten koste gaan van het groen.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2020

Jeugdhulp in Amsterdam

  • Bestuur en ondersteuning
  • Financieel beheer
  • Niet-financiële bedrijfsvoering
  • Sociaal domein
  • Wmo en zorg

Jeugdhulp in Amsterdam

Over het onderzoek
In twee deelonderzoeken nemen we het Amsterdamse jeugdbeleid onder de loep. De kosten voor regionaal ingekochte specialistische jeugdhulp namen de afgelopen jaren sterk toe. De gemeente besloot daarom om het inkoopstelsel voor de jeugdhulp per 1 januari 2021 te wijzigen. Het eerste deelonderzoek gaat over dit nieuwe inkoopstelsel voor hoogspecialistische jeugdhulp: wat zijn de probleemanalyse en beleidsredenering achter dit besluit, zijn deze van voldoende kwaliteit, en vormt het stelsel een passende oplossing voor de gesignaleerde problemen?

De resultaten in 2020
De gemeente acteert met “volle kracht vooruit” en koos voor een geheel nieuw inkoopstelsel. Dat straalt daadkracht uit. Hierbij is echter geen tijd genomen om te reflecteren op wat er fout ging. Door deze onbalans tussen acteren en reflecteren is het de vraag of het nieuwe inkoopstelsel een oplossing is voor de problemen in het huidige stelsel.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2019

Transformatiefonds

  • Begroting en rekening
  • Bestuur en ondersteuning

Transformatiefonds

Over het onderzoek
Het Transformatiefonds is met de Begroting 2017 van Zaanstad in het leven geroepen. Het doel van dit fonds is om de bouw van extra woningen in Zaanstad te realiseren. Tegelijkertijd mag de inzet van middelen uit het fonds niet leiden tot uitholling van de financiële positie van Zaanstad. Een belangrijke voorwaarde is daarom dat de bestedingen uit het Transformatiefonds uiteindelijk ook moeten leiden tot hogere inkomsten voor Zaanstad. We onderzochten of de financiële positie van Zaanstad voldoende is geborgd in de opzet van het Transformatiefonds.

De resultaten
Wij constateren dat het Transformatiefonds nuttig is met het oog op een stabiele financiële positie. De wijze waarop het Transformatiefonds is opgezet biedt echter niet echt het gewenste houvast. De Zaanse financiële positie kan zich dan onverhoopt negatief ontwikkelen als gevolg van de inzet van het fonds. Voor een deel komt dit doordat het ramen van financiële ontwikkelingen in de (verre) toekomst altijd gepaard gaat met onzekerheden. Maar het komt ook door vermijdbare onduidelijkheden in de uitwerking van het Transformatiefonds.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2018

Project 1012

  • Begroting en rekening
  • Bestuur en ondersteuning
  • Economie
  • Economie
  • Handhaving
  • Veiligheid

Project 1012

Over het onderzoek
De gemeente Amsterdam startte in 2009 met Project 1012: een ambitieuze aanpak van de criminaliteit in het postcodegebied 1012. Dit is het oude centrum van Amsterdam dat onder meer bestaat uit de Wallen. In 2011 onderzochten we in Coalitieproject 1012 de  kaderstelling en informatievoorziening van dit project. In 2018 eindigde het langlopende coalitieproject en onderzochten we in ons onderzoek Project 1012 in  hoeverre de gemeente de gestelde doelen heeft bereikt. We hebben daarvoor inzichtelijk gemaakt of de activiteiten van Project 1012 volgens plan zijn uitgevoerd. En welk effect het project heeft gehad op het oude centrum van Amsterdam.

Resultaten in 2018
Onze conclusie is dat er successen zijn behaald in het 1012-gebied, maar dat het niet heeft geleid tot de gewenste economische opwaardering van de oude binnenstad en een doorbraak van de criminele infrastructuur. Om grip te krijgen op de buurt is een aanpak noodzakelijk waarbij ambities en inspanningen meer in evenwicht zijn en deze lang kunnen worden volgehouden.

 

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2016

Energiebesparing corporatiewoningen

  • Bestuur en ondersteuning
  • Deelnemingen en samenwerking
  • Milieu
  • Volksgezondheid en milieu
  • Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing
  • Wonen

Energiebesparing corporatiewoningen

Over het onderzoek
In 2014 publiceerden we ons onderzoek naar de effectiviteit van het subsidiëren van labelstappen in het rapport Amsterdams klimaatbeleid. Uit dit onderzoek bleek dat het effect van een labelstap op het werkelijke energieverbruik veel kleiner was dan werd verwacht en dat de subsidieregeling hierdoor erg kostbaar was. Op verzoek van de gemeenteraad onderzochten we in Energiebesparende maatregelen in corporatiewoningen of het stimuleren van specifieke energiebesparende maatregelen (zoals het vervangen van de verwarmingsinstallatie of het aanbrengen van isolatie) effectiever zou zijn.

De resultaten in 2016
Wij constateren dat de gemeente op dit moment niet over instrumenten, noch via de labelstappensubsidie, noch via het stimuleren van specifieke energiebesparende maatregelen, beschikt om op eenvoudige wijze grootschalig en doelmatig het energieverbruik in de Amsterdamse woningvoorraad te doen dalen. Deze constatering rechtvaardigt wat ons betreft de vraag in hoeverre de gemeente in haar beleid gericht op energiebesparing en CO2-reductie nog moet inzetten op het energiezuinig maken van woningen.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2012

Aansturing welzijnsinstellingen (2012)

  • Sociaal domein
  • Welzijn

Aansturing welzijnsinstellingen (2012)

Over het onderzoek
Sinds de jaren negentig overheerst bij overheden de gedachte dat als maatschappelijke instellingen voor subsidie in aanmerking willen komen, er duidelijke afspraken nodig zijn over de prestaties die zij leveren. Toentertijd werd gekozen voor een meer ‘zakelijke aansturing’ van de welzijnssector. In Amsterdam zijn de stadsdelen als eerste verantwoordelijk voor de aansturing van het welzijnswerk. Met Aansturing welzijnsinstellingen wilden we nagaan of de aansturing van het welzijnswerk in de andere stadsdelen vergelijkbare knelpunten liet zien als in het onderzoek Welzijn per contract (2010) voor stadsdeel Centrum werden vastgesteld.

De resultaten in 2012
De hoofdconclusie van het onderzoek is dat een aantal hardnekkige nadelen kleefden aan een zakelijke aansturing van welzijnsinstellingen. In de praktijk was een hybride mengvorm ontstaan van een publieke voorziening en maatschappelijke instelling, die niet goed functioneerde.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina Aansturing welzijnsinstellingen (2016)
2011

Burgerparticipatie in Zaanstad

  • Burgerparticipatie
  • Sociaal domein

Burgerparticipatie in Zaanstad

Over het onderzoek
De gemeente Zaanstad betrekt al langere tijd haar burgers bij de voorbereiding en uitvoering van beleid. Dit gebeurt onder andere via de wijkoverleggen, klankbordgroepen, informatiebijeenkomsten, wettelijke inspraakprocedures en permanente adviesraden. We onderzochten of de gemeente haar ambities voor burgerparticipatie waarmaakt. Hierbij keken we in het bijzonder naar de burgerparticipatie via wijkoverleggen en klankbordgroepen bij stedelijke projecten. Om de ervaringen van raadsleden, wijkoverleggen en klankbordgroepen te achterhalen heeft de rekenkamer drie enquêtes uitgezet.

De resultaten
We concluderen dat burgerparticipatie via wijkoverleggen en klankbordgroepen in beperkte mate doeltreffend is. De doelstellingen van burgerparticipatie zijn niet meetbaar geformuleerd. De ambtelijke organisatie onderbouwt in startnotities onvoldoende waarom burgerparticipatie wordt toegepast. We zien verbeterpunten in de kaderstelling door raad en college en de ambtelijke professionalisering. Ook zien we verbeterpunten op het gebied van verwachtingsmanagement en de terugkoppeling door de gemeente.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2010

Achter de voordeur in Amsterdam

  • Bestuur en ondersteuning
  • Overige bestuurlijke zaken
  • Sociaal domein
  • Uitkeringen en arbeid

Achter de voordeur in Amsterdam

Over het onderzoek
We onderzochten de ‘achter de voordeur’ aanpak bij vijf voormalige stadsdelen van de gemeente Amsterdam: Westerpark, De Baarsjes, Bos en Lommer, Slotervaart en Oost-Watergraafsmeer. Er wordt bij deze aanpak in het kader van armoedebeleid bij burgers aangebeld om contact te leggen met hulpbehoevende bewoners. We onderzochten welke maatregelen de stadsdelen namen om armoede in het stadsdeel tegen te gaan en of de ‘achter de voordeur’ aanpak daarbij effectief was.

Resultaten
We constateren dat de vijf onderzochte stadsdelen niet goed lijken te weten wat ze willen met deze aanpak. Duidelijke doelstellingen ontbreken. De kosten per succesvol huisbezoek variëren sterk: van € 513 in stadsdeel Westerpark tot € 5.914 in Bos en Lommer. Informatie over behaalde resultaten en gemaakte kosten voor de huisbezoeken is beperkt en kan deze verschillen niet goed verklaren.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina