Kwaliteit van informatie: processen en systemen schieten tekort

Kwaliteit van informatie


Over het thema Kwaliteit van informatie
De gehele beleidsvorming en -evaluatie staat of valt met de kwaliteit van informatie. Maar voordat informatie zinvol gebruikt kan worden in het beleidsproces, dienen gegevens eerst zorgvuldig verzameld, vastgelegd en verwerkt te worden. We zien echter met regelmaat dat de betrouwbaarheid, volledigheid en toegankelijkheid van deze gegevens, en de daaruit voortkomende informatie, problematisch is. Ook signaleren we tekortkomingen in hoe de gemeente beschikbare informatie gebruikt in het beleidsproces. Dit heeft uiteindelijk zijn weerslag op het zicht en de grip van het stadsbestuur op een beleidsveld.

Processen en systemen schieten tekort

Wat is het probleem?

Beschikbaarheid en toegankelijkheid van allerhande informatie is voor de gemeente van belang. Extern werkt dit transparantie in de hand en intern is het van belang voor bijvoorbeeld het maken van beleid en de bedrijfsvoering. Goede informatieprocessen en -systemen zijn hiervoor een voorwaarde. Maar we zien met regelmaat dat de gemeente de eigen informatievoorziening niet goed heeft georganiseerd: belangrijke gegevens zijn weinig gestructureerd vastgelegd, informatie moet overal en nergens vandaan komen en wordt onvoldoende beheerd. Daarnaast zien we dat bestaande informatiesystemen beperkt ondersteunen in de informatiebehoefte en de beoogde manier van werken.

Hoe kan het beter?

  • Gebruik waar mogelijk vaste, formele structuren voor de informatieopslag en -voorziening.
  • Organiseer specifieke competenties voor het inrichten van informatieprocessen en -systemen.
  • Beleg duidelijk de verantwoordelijkheden rondom de opslag, het beheer en de verstrekking van gegevens.
  • Betrek degenen die de documenten nodig hebben in de uitoefening van hun functie bij het vormgeven van de informatiehuishouding.
  • Denk van tevoren na over het soort informatie of ondersteuning waaraan behoefte is en kijk op basis daarvan welk systeem die informatie of ondersteuning kan leveren.
  • Leer van eerder mislukte (ICT-)systeemimplementaties.

Projecten

Meldingen openbare ruimte Zaanstad (2021). De monitoringsinformatie kent onvolkomenheden. Vanwege, onder meer, een gebrek aan gestandaardiseerde werkwijzen kostte het de ambtelijke organisatie veel inspanning om afwijkingen tussen aantallen in detail te verklaren.

Jeugdhulp in Amsterdam (2020). De informatiehuishouding kent gebreken. Zo komt informatie uit twee systemen, die niet altijd op elkaar aansluiten. Onder andere hierdoor zijn kosten van jeugdzorg onvoldoende in beeld.

Handhaving vakantieverhuur (2019). Verschillende diensten verzamelen informatie en uitwisseling daarvan is lastig of onmogelijk. Belangrijke informatie over het verloop van werkprocessen wordt bijgehouden in verouderde, moeilijk bruikbare en niet-gekoppelde systemen.

Afhandeling van horecaklachten (2019). Nog altijd is het ICT-landschap versnipperd, geven de informatiesystemen onvoldoende inzicht om de meest geschikte afhandelingswijze te bepalen en ondersteunen ze in onvoldoende mate adequaat workflowmanagement. Ook is het nog steeds niet mogelijk om snel en eenvoudig managementinformatie te verkrijgen en gegevens tussen stadsdelen te vergelijken.

Wachten op opvang (2017). Diverse betrokken gemeentelijke diensten werken met verschillende informatiesystemen die niet op elkaar zijn aangesloten. Bij de verbetering van het belangrijkste informatiesysteem is vooral aandacht besteed aan het uitbreiden van functionaliteiten en niet aan het opbouwen, beheren en ontsluiten van gegevens.

Beheer en onderhoud bruggen (2015). Relevante informatie per brug is alleen versnipperd aanwezig in de organisatie: op papier, digitaal en in de hoofden van medewerkers. Daardoor kan de gemeente niet werken volgens de beoogde methodiek van asset management.

Afhandeling van horecaklachten (2014). De informatiesystemen schieten tekort in het geven van inzicht in de meest geschikte afhandelingswijze en het ondersteunen van workflow management. Daarnaast is het niet mogelijk om snel en eenvoudig managementinformatie te verkrijgen en om gegevens tussen de stadsdelen te vergelijken.

Gemeentelijke regie in het jeugddomein (2013). De gemeente en stadsdelen investeerden veel in de ontwikkeling en het vullen van een informatiesysteem. Maar het systeem wordt onvoldoende benut doordat het niet goed aansluit bij het werkproces. Ook is er vooraf niet nagedacht welke managementinformatie vanuit het systeem nodig is om te kunnen sturen.

Verkopen van vastgoed (2012). Vier van de zeven stadsdelen beschikken niet over administraties waarin relevante gegevens voor het gehele vastgoedbezit zijn opgenomen en eenvoudig zijn te raadplegen. Hierdoor is de ondersteuning bij het dagelijks beheer en de beleidsvorming niet optimaal.

Totaal: 9
2021

Meldingen openbare ruimte in Zaanstad

  • Bestuur en ondersteuning
  • Externe dienstverlening
  • Niet-financiële bedrijfsvoering
  • Ruimtelijke ordening
  • Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Meldingen openbare ruimte in Zaanstad

Over het onderzoek
Inwoners kunnen het melden als zij op straat of in een park iets zien wat gemaakt of opgeruimd moet worden. Een losse stoeptegel, bijvoorbeeld. Of een volle prullenbak. Alle meldingen over de openbare ruimte komen binnen bij de gemeente. De gemeente moet de binnengekomen meldingen afhandelen en over deze afhandeling communiceren met de melder. Hoe doet de gemeente Zaanstad dit? In Meldingen openbare ruimte onderzoeken we hoe het college van B en W de meldingen van de openbare ruimte afhandelt.

De resultaten
Meldingen openbare ruimte die de gemeente Zaanstad ontvangt, gaan meestal over kapotte lantaarnpalen en rondslingerend afval. Het college in Zaanstad wil dat 95% van reguliere meldingen openbare ruimte binnen 30 dagen wordt afgehandeld (spoedmeldingen binnen 2 dagen) en dat 65% van de melders tevreden is over de afhandeling. Daarnaast streeft het college naar een gebruiksvriendelijk meldproces en het actief informeren van melders over de afhandeling van hun melding. Het college heeft deze ambities nog niet bereikt. De kwaliteit van de informatievoorziening, zowel intern als richting de raad, schiet tekort.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2020

Jeugdhulp in Amsterdam

  • Bestuur en ondersteuning
  • Financieel beheer
  • Niet-financiële bedrijfsvoering
  • Sociaal domein
  • Wmo en zorg

Jeugdhulp in Amsterdam

Over het onderzoek
In twee deelonderzoeken nemen we het Amsterdamse jeugdbeleid onder de loep. De kosten voor regionaal ingekochte specialistische jeugdhulp namen de afgelopen jaren sterk toe. De gemeente besloot daarom om het inkoopstelsel voor de jeugdhulp per 1 januari 2021 te wijzigen. Het eerste deelonderzoek gaat over dit nieuwe inkoopstelsel voor hoogspecialistische jeugdhulp: wat zijn de probleemanalyse en beleidsredenering achter dit besluit, zijn deze van voldoende kwaliteit, en vormt het stelsel een passende oplossing voor de gesignaleerde problemen?

De resultaten in 2020
De gemeente acteert met “volle kracht vooruit” en koos voor een geheel nieuw inkoopstelsel. Dat straalt daadkracht uit. Hierbij is echter geen tijd genomen om te reflecteren op wat er fout ging. Door deze onbalans tussen acteren en reflecteren is het de vraag of het nieuwe inkoopstelsel een oplossing is voor de problemen in het huidige stelsel.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2019

Handhaving vakantieverhuur

  • Economie
  • Economie
  • Handhaving
  • Veiligheid
  • Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing
  • Wonen

Handhaving vakantieverhuur

Over het onderzoek
In Handhaving vakantieverhuur wilden we laten zien hoe doeltreffend en doelmatig de gemeente de regels heeft gehandhaafd voor vakantieverhuur van particuliere woningen. Dus: hoe controleert de gemeente of verhuur van woningen aan toeristen volgens de regels gebeurt? En werkt deze controle?

De resultaten in 2019
De uitvoering van het handhavingsproces van vakantieverhuur verloopt redelijk goed. Wel plaatsen wij kanttekeningen bij de doeltreffendheid en de doelmatigheid. De uitvoering en prioriteiten van het handhavingsproces kunnen scherper. Ook is er nu te weinig aandacht voor het aanpakken van overlast die ontstaat door vakantieverhuur. Verder ontbreekt een heldere analyse van factoren die bijdragen aan het naleven van de regels voor vakantieverhuur. Het inzicht in de doelmatigheid van het handhavingsproces is beperkt, mede door moeilijk toegankelijke en slecht analyseerbare informatie.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2019

Afhandeling horecaklachten (2019)

  • Economie
  • Economie
  • Handhaving
  • Veiligheid
  • Veiligheid

Afhandeling horecaklachten (2019)

Over het onderzoek
In 2014 publiceerden we ons onderzoek Lastige Zaken? Afhandeling van horecaklachten in Amsterdam. In het opvolgingsonderzoek bekeken we in hoeverre het college onze aanbevelingen uit 2014 heeft opgevolgd.

De resultaten in 2019
Het college heeft slechts een van de vier aanbevelingen volledig opgevolgd. De gemeente heeft wel inspanningen verricht om de beoogde veranderingen door te voeren, maar er is – zeker gezien de tussenliggende periode van vijf jaar – onvoldoende resultaat geboekt. Dit leidt ertoe dat we na uitvoering van dit opvolgingsonderzoek opnieuw vier aanbevelingen doen ter verbetering van de klachtafhandeling bij horecazaken en een nieuwe aanbeveling doen die ook op andere delen van de organisatie van toepassing is.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina Afhandeling horecaklachten (2014)
2017

Wachten op opvang

  • Sociaal domein
  • Wmo en zorg

Wachten op opvang

Over het onderzoek
In Wachten op opvang onderzochten we twee opvangketens: opvang van dak- en thuisloze (maatschappelijke opvang) en beschermd wonen. In Amsterdam hebben in 2016 ten minste 1.612 daklozen zich gemeld bij de gemeente om toegang te krijgen tot maatschappelijke opvang. Voor beschermd wonen meldden hulpverleners 1.246 cliënten aan. Niet iedereen die zich meldt krijgt ook toegang tot opvang. En als is besloten dat cliënten recht hebben op opvang, moeten zij in de praktijk vaak wachten op een plaats in een voorziening. We onderzochten in hoeverre het gemeentebestuur een adequate toegang realiseerde tot de opvang voor (dreigend) dak- en thuislozen. En in hoeverre dit bestuur in voldoende mate de belemmeringen wegnam om uit de opvangketen in-, door- en uit te stromen.

De resultaten in 2017
Het college spant zich in om de maatschappelijke opvang en het beschermd wonen op passende en integrale wijze te bieden aan iedereen die daar recht op heeft. In 2016 werden ruim 3.500 mensen opgevangen. Toch is het voor daklozen en mensen met een psychiatrische problematiek niet eenvoudig om een opvangplaats te krijgen die past bij hun situatie. Het toegangsproces is complex en door gebrek aan opvangplaatsen moeten zij gemiddeld een jaar wachten. Verandert hun situatie op enig moment nadat ze geplaatst zijn, dan worden cliënten opnieuw op een wachtlijst gezet. Het college heeft geen zicht op de effectiviteit van de ondersteuning en door het vele wachten en de tekortschietende ondersteuning wordt de zorg nodeloos duur en kunnen mensen hun situatie niet verbeteren.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina G4-brief Maatschappelijke opvang
2015

Beheer en onderhoud bruggen (2015)

  • Bestuur en ondersteuning
  • Infrastructuur
  • Niet-financiële bedrijfsvoering
  • Veiligheid
  • Veiligheid
  • Verkeer, vervoer en waterstaat

Beheer en onderhoud bruggen (2015)

Over het onderzoek
In de gemeente Amsterdam liggen circa 1.900 bruggen. De centrale stad van de gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor het gehele beheer en onderhoud van de circa 280 bruggen in de stedelijke infrastructuur van de stad. De stadsdelen zijn verantwoordelijk voor het gehele beheer van het overgrote deel van de overige ongeveer 1.420 bruggen. In dit onderzoek bekeken we in hoeverre het beleid voor beheer en onderhoud van bruggen in Amsterdam doelmatig en doeltreffend was.

De resultaten in 2015
We kwamen tot de conclusie dat het (nog steeds) ontbreekt aan uitgewerkt beleid voor het beheer en onderhoud van de Amsterdamse bruggen. Bovendien was het lastig te doorgronden hoe de gemeente in de praktijk de ongeveer 280 bruggen beheert en onderhoudt. We konden daarom niet vaststellen of het beleid voor het beheer en onderhoud van bruggen doeltreffend en doelmatig is.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina Beheer en onderhoud bruggen (2022)
2014

Afhandeling horecaklachten (2014)

  • Economie
  • Economie
  • Handhaving
  • Veiligheid
  • Veiligheid

Afhandeling horecaklachten (2014)

Over het onderzoek
Horeca vervult een belangrijke functie in de stad Amsterdam, maar kan voor bewoners ook een bron van overlast zijn. Jaarlijks dienen honderden Amsterdammers dan ook een klacht in over een horecaonderneming in hun woonomgeving. Omdat horecaoverlast een prominent terugkerend thema is dat zich lastig laat oplossen, hebben wij onderzocht in hoeverre de afhandeling van horecaklachten in de stadsdelen Zuid en Centrum efficiënt was ingericht en of de gemeente ervan kon leren.

De resultaten in 2014
We concluderen dat de kwaliteit van de registratie en afhandeling van horecaklachten nog onvoldoende is voor een lerende organisatie.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina Afhandeling horecaklachten (2019)
2013

Gemeentelijke regie in het jeugddomein

  • Sociaal domein
  • Wmo en zorg

Gemeentelijke regie in het jeugddomein

Over het onderzoek
Door de overheveling van taken van het Rijk en de stadsregio naar de gemeente wordt de gemeente Amsterdam in 2015 verantwoordelijk voor een fors budget voor de jeugdzorg. Dit stelt steeds hogere eisen aan de regievoering door de gemeente. Wij onderzochten twee reguliere aanpakken binnen het jeugddomein: de aanpak van risicojongeren in de jeugdnetwerken 12+ en de aanpak van risico- en multiprobleemgezinnen. Daarnaast onderzochten we hoe de gemeente haar regiefunctie invult bij de Top600-aanpak en welke lessen daaruit te trekken zijn voor de gemeentelijke regie in het jeugddomein.

De resultaten in 2013
We concluderen dat het informatiesysteem waarin de gemeente al veel investeerde onvoldoende wordt benut. De gemeente voert op veel plekken binnen het jeugddomein regie. Het onderzoek laat zien dat daar nog het nodige kan worden verbeterd. De gemeente heeft haar rol richting externe partners en de taakverdeling tussen stad en stadsdelen niet altijd even helder gedefinieerd. Voor de verbetering van de regierol kan worden gekeken naar de wijze waarop de gemeente regie voert binnen de Top600-aanpak. Daaruit blijkt onder andere dat bestuurlijke aandacht, monitoring van resultaten en commitment van de partners belangrijke elementen zijn voor goede regie.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2012

Verkopen vastgoed stadsdelen

  • Bestuur en ondersteuning
  • Financieel beheer
  • Grondexploitatie
  • Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Verkopen vastgoed stadsdelen

Over het onderzoek
De Amsterdamse stadsdelen hebben een omvangrijk vastgoedbezit met een waarde van tientallen miljoenen euro’s per stadsdeel. In de bestuursperiode 2010-2014 waren alle stadsdelen van plan een deel van dit bezit te verkopen. Dit roept de vraag op of het verkoopbeleid van stadsdelen doeltreffend is. Bij elk van de zeven stadsdelen onderzochten we in 2011 en 2012 recent afgeronde verkopen en gingen we na op welke wijze de stadsdelen van plan waren om in de toekomst vastgoed te verkopen. Per stadsdeel is een bestuurlijk en onderzoeksrapport uitgebracht.

Resultaten in 2012
We komen tot de conclusie dat er vooraf meer aandacht nodig is voor een strategische analyse bij de verkoop van vastgoed. Door vooraf vast te leggen welke (beleidsmatige en financiële) doelstellingen worden beoogd krijgen stadsdelen meer grip op het verkopen van vastgoed. Om dit te kunnen doen, is het wel noodzakelijk om goed inzicht te hebben in het vastgoedbezit.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina