Evaluatie en verantwoording: weinig toegesneden rapportages

Evaluatie en verantwoording


Over het thema Evaluatie en verantwoording
Door te evalueren en verantwoording af te leggen over gevoerd beleid kijkt een gemeente terug. Het systematisch evalueren van beleidskeuzen en beleidsuitvoering is essentieel om te weten in hoeverre de beoogde doeleinden zijn bereikt en of de gestelde kaders daarbij zijn gerespecteerd. Zo kan het bestuur leren van het verleden en verbeteren waar nodig. Terugkijken heeft ook een belangrijke democratische betekenis: het biedt de mogelijkheid om je als bestuur te kunnen verantwoorden aan politiek en samenleving. Hoewel evalueren belangrijk is en verantwoording door het bestuur een cruciale publieke waarde, gaat het in de praktijk daarmee niet altijd goed.

Weinig toegesneden rapportages

Wat is het probleem?

Voor het verkrijgen van zicht en grip op een beleidsveld heeft de gemeenteraad toegesneden en hanteerbare informatie nodig. Dat wil zeggen, concrete en functionele informatie die ambities en problemen adresseert en die op het juiste moment verstrekt wordt. Daarmee wordt raad in stelling gebracht om haar kaderstellende en controlerende rol te vervullen. We zien echter dat verstrekte raadsinformatie niet past bij of aansluit op hetgeen de raad met die informatie wil. Raadsleden worden geconfronteerd met een veelheid aan ongerichte en weinig zeggende informatie. Nog vaker zien we dat informatieverstrekking juist te summier is om ontwikkelingen op een bepaald terrein te kunnen volgen.

Hoe kan het beter?

  • Denk systematisch na over hoe en waarover de raad geïnformeerd moet worden.
  • Zorg voor informatievoorziening die nuttig is vanuit het perspectief van raadsleden; ga daar met de raad het gesprek over aan.
  • Ga na welke frequentie van rapporteren nuttig is.
  • Heb aandacht voor de noodzaak en mogelijkheden om verantwoordingsinformatie gelaagd voor de gemeenteraad beschikbaar te stellen.

Projecten

Afhandeling meldingen openbare ruimte Amsterdam (2021). De bij de ambtelijke organisatie aanwezige informatie wordt nog onvoldoende gedeeld met het college, de gemeenteraad en de stadsdeelcommissies, waardoor deze onvoldoende zicht hebben op de realisatie van de doelen.

Fietsvriendelijke kruispunten (2020). Het Meerjarenplan Fiets bevat geen hoge ambities ten aanzien van de verantwoording aan de raad, waardoor de verantwoording nu summier is. De professionals maken zelf een inschatting over welke informatie met de raad wordt gedeeld.

Fietsdiefstalbestrijding (2020). De beschikbare informatie over geleverde prestaties wordt niet met het college en de raad gedeeld. In combinatie met het ontbreken van een beleidsvisie maakt dit het lastig om inzicht te krijgen in de doeltreffendheid en doelmatigheid van de aanpak.

Verduurzaming warmtevoorzieningen (2019). De raad ontvangt weinig informatie over het te bereiken effect op CO₂-reductie. Zo ontbreekt een periodieke rapportage over het behalen van de doelstellingen, wordt niet duidelijk hoe deze CO₂-reductie berekend is en welke keuzes hierbij gehanteerd zijn.

Begrotingscyclus bestuurscommissies (2017). Op basis van de verstrekte abstracte samenvattingen krijgt de raad geen goed inzicht in de stand van zaken van de gebiedsplannen en de knelpunten in gebieden.

Renovatie Oostlijn (2016). De hoge frequentie van de voortgangsrapportages draagt niet bij aan meer grip op het project.

Afval Energie Bedrijf (2015). De gepresenteerde winstprognoses en de waarderingen zijn allerminst zeker omdat er onvoldoende goede informatie is verzameld en geanalyseerd over de historische resultaten van AEB. Toch zijn er door de raad (en het college) besluiten genomen op grond van deze gebrekkige informatie.

Glasvezel (2015). De raad ontvangt nauwelijks informatie over  de mate waarin beoogde doelen worden behaald en hij heeft bijgestelde beoogde doelen alleen ter kennisname ontvangen. De raad is daardoor ten onrechte niet in de gelegenheid gesteld om zijn wensen en bedenkingen te uiten.

Verkeersveiligheid (2015). De behaalde prestaties bij de aanpak van zogenoemde ‘blackspots’ zijn voor de gemeenteraad onvoldoende inzichtelijk. De periodieke informatie in de dienstjaarrekening heeft de raad niet altijd bereikt en de evaluaties over de uitvoering en de veronderstelde werking van getroffen maatregelen worden niet gedeeld met het gemeentebestuur.

Afwikkeling van niet-fiscale bezwaren (2014). Het college is voornemens om informatie over de afhandeling van bezwaren en beroepen alleen op te nemen in de paragraaf ‘bedrijfsvoering’ van de jaarrekening. Wij zien het risico dat dit de raad niet langer in staat stelt de veranderingen in de bezwaarafhandeling te volgen en waar nodig bij te sturen.

Coalitieproject 1012 (2011). Het is moeilijk om inzicht en daarmee grip te krijgen in het (financiële) verloop van het project omdat bereikte resultaten weinig in perspectief van de oorspronkelijke plannen worden geplaatst

Totaal: 11
2021

Afhandeling openbare meldingen in Amsterdam

  • Bestuur en ondersteuning
  • Externe dienstverlening
  • Niet-financiële bedrijfsvoering
  • Ruimtelijke ordening
  • Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Afhandeling openbare meldingen in Amsterdam

Over het onderzoek
Amsterdammers melden steeds vaker als zij iets zien wat gemaakt of opgeruimd moet worden. Zoals een losse stoeptegel of een volle prullenbak. Het college wil dat burgers snel en altijd een melding kunnen doen. Dus ook ’s avonds en in het weekend. De gemeente wil vervolgens ook alle meldingen snel afhandelen. Daarbij wil ze de melder goed op de hoogte houden van de afhandeling. In Afhandeling meldingen openbare ruimte gingen we na of de afhandeling doeltreffend is.

De resultaten in 2021
Wij concluderen dat de afhandeling gedeeltelijk doeltreffend wordt afgehandeld. Meldingen kunnen 24/7 worden gedaan en het meldingsformulier is versimpeld. De communicatie met de melder is verbeterd en de klanttevredenheid stijgt. Een ander deel van de doelen is niet bereikt. Een aanzienlijk deel van de (urgente) meldingen wordt niet binnen de toegezegde termijn afgehandeld. Meldingen met de status ‘afgehandeld’ zijn niet altijd resultaatgericht opgelost, en het college slaagt er maar beperkt in om terugkerende problemen, bijvoorbeeld afval naast de container, structureel op te lossen.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2020

Fietsvriendelijke kruispunten

  • Handhaving
  • Infrastructuur
  • Veiligheid
  • Veiligheid
  • Verkeer en vervoer
  • Verkeer, vervoer en waterstaat

Fietsvriendelijke kruispunten

Over het onderzoek
Het college wil meer Amsterdammers op de fiets en wil het fietsen aantrekkelijker maken, zo staat in het Meerjarenplan Fiets 2017-2022. Daarbij is een van de doelen het verbeteren van de doorstroming, het comfort en de verkeersveiligheid op kruispunten. Wij onderzochten de maatregelen die de gemeente Amsterdam heeft genomen om tien van de drukste kruispunten in Amsterdam vóór 2022 fietsvriendelijk te maken, met een budget van € 1,6 miljoen.

De resultaten in 2020
Het college hanteert een innovatieve aanpak om haar doelen te realiseren. Twee van de tien fietsvriendelijke kruispunten zijn gerealiseerd. Het is onwaarschijnlijk dat alle kruispunten tijdig kunnen worden aangepakt. Het oorspronkelijke budget (€ 1,6 miljoen) is niet toereikend en zal worden overschreden. Hoewel de aangepakte kruispunten iets zijn verbeterd in het voordeel van de fietser, verwachten we niet dat de kruispunten op korte termijn volledig fietsvriendelijk worden. Het college houdt ook rekening met de belangen van andere verkeersdeelnemers en bovendien is de ruimte op kruispunten in Amsterdam schaars.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2020

Fietsdiefstalbestrijding

  • Handhaving
  • Veiligheid
  • Veiligheid
  • Verkeer en vervoer
  • Verkeer, vervoer en waterstaat

Fietsdiefstalbestrijding

Over het onderzoek
Naar schatting worden in Amsterdam jaarlijks 28.000 fietsen gestolen. De gemeente bestrijdt fietsdiefstal met verschillende maatregelen. In Fietsdiefstalbestrijding onderzochten we de doeltreffendheid en doelmatigheid van de drie belangrijkste maatregelen die de gemeente Amsterdam heeft genomen om fietsdiefstal te bestrijden: 1) het gratis graveren van fietsen, 2) het controleren van verwijderde fietsen op diefstal door het Fietsdepot en 3) registercontroles bij fietshandelaren.

De resultaten in 2020
Het doel om het aantal fietsdiefstallen te verminderen, is niet gerealiseerd. Het aantal aangiften is in Amsterdam sinds 2012 zelfs licht gestegen (9%), terwijl landelijk het aantal aangiften met 33% is gedaald. De gemeente heeft zelf maar weinig inzicht of de maatregelen bijdragen aan het verminderen van het aantal fietsdiefstallen en wat het kost. Fietsdiefstalbestrijding wordt al lange tijd op de automatische piloot uitgevoerd. Sinds 2010 is het beleid (inclusief de doelstellingen) niet meer geactualiseerd en zijn de maatregelen niet meer heroverwogen. College en raad worden verder nauwelijks nog geïnformeerd door de ambtelijke organisatie, ook niet bij belangrijke besluiten.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2019

Verduurzaming warmtevoorziening met warmtenetten

  • Bestuur en ondersteuning
  • Deelnemingen en samenwerking
  • Milieu
  • Volksgezondheid en milieu
  • Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing
  • Wonen

Verduurzaming warmtevoorziening met warmtenetten

Over het onderzoek
Nederland gaat van het aardgas af. In de gesprekken over de verduurzaming van de warmtevoorziening van Amsterdam nemen warmtenetten al lang een belangrijke plaats in. Voordat we besloten onderzoek uit te voeren naar dit onderwerp, voerden we eerst een verkennend onderzoek uit naar het beleid van de gemeente over de verduurzaming van de warmtevoorziening.

De resultaten in 2019
We constateren dat er een door de gemeenteraad vastgesteld beleidskader ontbreekt voor het verduurzamen van de warmtevoorziening. Daarnaast zijn de beoogde effecten concreet, maar missen deze scherpte. We zien ook dat het beleidsdoel helder en concreet is geformuleerd. Echter zijn de middelen onvoldoende helder en concreet. Tot slot concluderen we dat het beleid niet tijdig is vastgesteld.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2017

Begrotingscyclus stadsdelen

  • Bestuur en ondersteuning
  • Overige bestuurlijke zaken

Begrotingscyclus stadsdelen

Over het onderzoek
Door de wijziging van het bestuurlijk stelsel in 2014 is de planning- & controlcyclus (P&C-cyclus) van de voormalige stadsdelen aanzienlijk veranderd. Naar aanleiding van een wens van de bestuurscommissies van de stadsdelen hebben wij een inventariserend onderzoek uitgevoerd naar de knelpunten bij de P&C-cyclus en de gebiedscyclus bij de stadsdelen. Hierbij hebben we ook bekeken of de raad een goed inzicht kan krijgen in de stand van zaken van de gebiedsplannen en of de bestaande documenten transparant en toegankelijk zijn voor de burger.

Resultaten in 2017
Onze belangrijkste conclusie is dat de gemeente doet voorkomen alsof de nieuwe P&C-cyclus en de gebiedscyclus naadloos in elkaar grijpen, maar dat is niet het geval. De raad moet het doen met de abstracte jaarrekening en de zeer gedetailleerde uitvoeringsmonitor. Voor de burger is het lastig om te bepalen in hoeverre alle activiteiten van de stadsdelen op koers liggen. De plannen en verantwoordingsdocumenten verschillen in opzet en de kwaliteit is zeer divers. Voor de bestuurscommissies wordt het pas laat duidelijk over hoeveel budget ze kunnen beschikken.

 

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2016

Renovatie Oostlijn (2016)

  • Infrastructuur
  • Verkeer, vervoer en waterstaat

Renovatie Oostlijn (2016)

Over het onderzoek
Eind jaren negentig werd geconstateerd dat de Oostlijn van de Amsterdamse Metro aan groot onderhoud toe was. Het project Metromorfose werd uiteindelijk vanwege de hoge kosten stilgezet. Daarna werd het project voor de renovatie van de Oostlijn opgezet. Dit project bestond uit twee onderdelen: de renovaties van de stations en het verbeteren van de tunnelveiligheid. De problemen die bij dit project ontstonden, leidden tot vertragingen en hoog oplopende kosten. In dit onderzoek wilden we achterhalen wat de achterliggende oorzaken waren voor de gesignaleerde problemen.

De resultaten in 2016
De oorzaken voor de problemen zijn divers en moeten in samenhang worden bekeken. Het was bovendien een complex project om uit te voeren, onder andere omdat de dienstregeling van de metro zo min mogelijk mocht worden verstoord. Daarnaast was er voortdurend druk op het gebied van tijd en geld. Dit zorgde ervoor dat de gemeente machteloos was in de aansturing richting de aannemer.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2015

Afval Energie Bedrijf

  • Bestuur en ondersteuning
  • Deelnemingen en samenwerking
  • Economie
  • Economie

Afval Energie Bedrijf

Over het onderzoek
De gemeente Amsterdam heeft per 1 januari 2014 het Afval Energie Bedrijf (AEB) Amsterdam verzelfstandigd. In de loop van 2014 meldde de directie dat de financiële resultaten tegenvielen. Hierdoor moest de gemeente de dividendverwachtingen naar beneden bijstellen. Ook heeft zij de waarde van het Afval Energie Bedrijf afgewaardeerd. Deze tegenvallende resultaten waren voor de gemeenteraad aanleiding om ons te verzoeken onderzoek te doen. We onderzochten of het besluitvormingsproces van de verzelfstandiging adequaat is geweest.

De resultaten in 2015
We concluderen dat de gemeente het verzelfstandigingsproces heeft onderschat. De besluitvorming door de raad heeft onder tijdsdruk plaatsgevonden. Er is onvoldoende rekening gehouden met branche- en bedrijfsspecifieke omstandigheden. De historische resultaten van het AEB zijn onvoldoende geanalyseerd, Bij de gemeente ontbreekt de expertise om de prognoses goed te beoordelen. De risico’s van de transitieprojecten zijn bekend, maar zijn onvoldoende gecommuniceerd. Ten tijde van het verzelfstandigingsproces was al duidelijk dat afwaardering van het bedrijf noodzakelijk was, maar de waarde van AEB op de openingsbalans is niet naar beneden bijgesteld. We denken dat het tekortschietend besluitvormingsproces echter geen invloed heeft gehad op de beslissing om AEB te verzelfstandigen. Een beter besluitvormingsproces had wel een beter inzicht opgeleverd in de haalbaarheid van de verschillende transitieprojecten en waarde van het AEB ten tijde van de verzelfstandiging.

 

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2015

Glasvezel in Amsterdam

  • Bestuur en ondersteuning
  • Deelnemingen en samenwerking
  • Ruimtelijke ordening
  • Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Glasvezel in Amsterdam

Over het onderzoek
De gemeente Amsterdam wil de hele stad zo snel mogelijk voorzien van een fijnmazig glasvezelnet met zo min mogelijk gemeentelijke middelen. Daarom richtte de gemeente met private partijen het bedrijf Glasvezelnet Amsterdam BV (GNA) op. De gemeente Amsterdam ziet de aanleg van glasvezel als een publieke taak waarvoor zij verantwoordelijk is. Ze kan die verantwoordelijkheid op verschillende manieren invullen. Wij onderzochten of er bijstelling nodig is in de manier waarop de gemeente haar publieke taak via GNA uitvoert. En of er meer algemene lessen zijn te trekken over het deelnemingenbeleid.

Resultaten
We concluderen dat voorafgaand aan de start goed is nagedacht over de uitgangspunten van dit samenwerkingsverband met private partners waarmee de aanleg wordt gerealiseerd, maar dat de uitwerking van het beleid hiaten vertoont en de controle op de uitvoering onvoldoende is geweest.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2015

Verkeersveiligheid

  • Veiligheid
  • Veiligheid
  • Verkeer en vervoer
  • Verkeer, vervoer en waterstaat

Verkeersveiligheid

Over het onderzoek
De gemeente Amsterdam streeft naar het verminderen van het aantal (ernstige) verkeerslachtoffers. In het verleden lag de nadruk op de aanpak van punten in de stad waar veel ongevallen gebeuren, de zogenaamde black spots. In Verkeersveiligheid onderzochten we hoe het gesteld is met de verkeersveiligheid in Amsterdam, welke maatregelen de gemeente neemt op de meest gevaarlijke kruispunten in de stad en in hoeverre deze effectief zijn.

De resultaten in 2015

Door de slechte kwaliteit van de landelijke ongevallenregistratie is moeilijk vast te stellen hoe het ervoor staat met de verkeersveiligheid in Amsterdam. Met een slag om de arm kan worden gezegd dat het beeld in Amsterdam niet alleen maar positief is. Het beleid en de uitvoering rondom blackspots is wel voldoende vastgelegd. Maar relevante informatie wordt niet altijd gedeeld met de gemeenteraad. En de snelle en eenvoudige maatregelen, die bij de aanpak van blackspots worden genomen, leiden tot verbeteringen, maar lossen vaak de complexe problematiek van een blackspot niet op.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2014

Afwikkeling van niet-fiscale bezwaren (2014)

  • Bestuur en ondersteuning
  • Niet-financiële bedrijfsvoering

Afwikkeling van niet-fiscale bezwaren (2014)

Over het onderzoek
In Afwikkeling van niet-fiscale bezwaren onderzochten we de wijze waarop de gemeente Zaanstad niet-fiscale bezwaren van burgers afwikkelde. De belangrijkste vraag was of de gemeente gebruikmaakte van de mogelijkheden om niet-fiscale bezwaren op een informele wijze af te handelen. Daarnaast bekeken we of de gemeente de bezwaren rechtmatig afhandelde.

De resultaten
We concludeerden dat de gemeente niet-fiscale bezwaren oplossingsgericht en met een zekere souplesse afwikkelde. Maar dat de zogenaamde informele methode niet structureel werd toegepast. De mogelijkheden om niet-fiscale bezwaren op een informele wijze af te handelen, werden niet volledig benut en de afhandeling kon efficiënter en klantvriendelijker. Daarnaast concluderen we dat de rechtmatigheid over het algemeen goed is, maar beter kan en moet.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina Afwikkeling van niet-fiscale bezwaren (2018)
2011

Coalitieproject 1012

  • Begroting en rekening
  • Bestuur en ondersteuning
  • Handhaving
  • Veiligheid

Coalitieproject 1012

Over het onderzoek
Het Coalitieproject 1012 is een groot, complex en ambitieus project: in het wallengebied moet de criminele infrastructuur worden doorbroken en het entreegebied van Amsterdam moet worden opgewaardeerd. In dit beperkte onderzoek zijn we nagegaan in hoeverre de kaderstelling en de informatievoorziening aan de raden over het project voldoende is. Hebben de raden de door hen gewenste grip op het coalitieproject?

Resultaten in 2011
Wij concludeerden dat dit nog niet het geval is. Hoewel de ambitie van het project duidelijk is, vinden we dat de plannen nog niet duidelijk maken hoe deze ambitie moet worden gerealiseerd. Het is onduidelijk in hoeverre commerciële activiteiten die gevoelig zijn voor criminele invloeden moeten verdwijnen. Ook zijn de verwachte kosten nog niet helemaal in beeld gebracht. Dit maakt het voor de gemeenteraad en de stadsdeelraad Centrum moeilijk om echt grip te krijgen op het project en afgewogen besluiten te nemen. Hiervoor moeten de plannen verder worden uitgewerkt. En is meer toegesneden informatie noodzakelijk over de voortgang over het project.

 

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina