Ontwikkeling en uitvoering van beleid: gebrek aan expertise en inlevingsvermogen

Ontwikkeling en uitvoering in beleid


Over het thema Ontwikkeling en uitvoering in beleid
Voor de sturende en controlerende taak van de gemeenteraad is de vorming van coherent beleid belangrijk. Coherent beleid houdt in dat helder is hoe het geheel van doelen en (financiële) middelen met elkaar samenhangen en ook dat beschreven is hoe de inzet van die middelen naar verwachting zal leiden tot de realisatie van de doelen. We komen tegen dat in de beleidsontwikkeling het beleid onvoldoende en niet-systematisch wordt doordacht, onderbouwd en geconcretiseerd. Dit kan leiden tot problemen in de beleidsuitvoering. We zien ook andere knelpunten in de uitvoering van beleid. Deze hebben te maken met gebrek aan expertise en reflectie.

Gebrek aan expertise en inlevingsvermogen

Wat is het probleem?

Het werken aan maatschappelijke vraagstukken vraagt nogal wat van de expertise van de ambtelijke organisatie. Vraagstukken zijn inhoudelijk complex en hogere regelgeving, waar de gemeente aan gehouden is, is niet altijd eenduidig. Daarnaast heeft gemeentelijk beleid vaak heel directe consequenties voor burgers, wat ook een beroep doet op het inlevingsvermogen van ambtenaren en bestuurders. We zien meer dan eens dat inhoudelijke expertise en inlevingsvermogen tekort schieten. Hierdoor kan de gemeente juridisch in de knel komen of in haar beleid en dienstverlening op een afstand komen te staan van haar inwoners.

Hoe kan het beter?

  • Evalueer regelmatig of er op beleidsterreinen nog voldoende expertise is binnen de gemeente.
  • Houd oog voor wie de ontvanger van het beleid is.
  • Minimaliseer, waar mogelijk, doorlopende afhankelijkheid van externe partijen.
  • Zorg voor inzicht in gehanteerde uitgangspunten, aannames en rekenmodellen wanneer er wel externe partijen worden ingeschakeld.

Projecten

Gemeentelijke rioolwatertaken (2021). De gemeente is erg afhankelijk van Waternet omdat veel kennis en expertise op watergebied bij de gemeente verdwenen is. De beoogde bestuursdienst als ‘tegenspeler’ is nooit tot stand gekomen met alle risico’s van dien.

Toegang tot ambulante ondersteuning en dagbesteding (2019). Het toegangsproces is belastend voor hulpvragers door de veelheid aan te doorlopen stappen, jaarlijkse herindicaties, gebrek aan expertise bij indicatiestellers en onbekendheid met cliëntondersteuning

Transformatiefonds (2019). Bij het ramen van de verwachte financiële ruimte steunt Zaanstad logischerwijs op de expertise van het hiervoor ingehuurde bureau. Maar Zaanstad bleek niet op de hoogte te zijn van de gehanteerde uitgangspunten en aannames en heeft derhalve niet getoetst of die sporen met de door Zaanstad aangedragen informatie.

Verduurzaming warmtevoorziening met warmtenetten (2019). De warmtetransitie vergt gespecialiseerde kennis die onvoldoende in de organisatie aanwezig is.

Subsidies maatschappelijke- en bewonersinitiatieven (2018). De huidige regels rondom subsidies voor initiatieven zijn te ingewikkeld. Dat leidt tot een hoge regeldruk voor initiatiefnemers en bemoeilijkt voor hen het verkrijgen van een financiële bijdrage.

Wachten op opvang (2017). Het college onderneemt veel maar de ondersteuningsbehoefte van de cliënt staat daarbij nog onvoldoende centraal. Er is een gebrek aan inlevingsvermogen in de cliënt en diens behoeftes.

Inhuur met beleid (2017). Het ontbreekt aan kennis over welke kwaliteiten bij het zittend personeel aanwezig zijn, waardoor dit niet meegenomen kan worden bij de beslissing om een externe in te huren.

Afval Energie Bedrijf (2015). Bij de gemeente ontbrak de expertise om goede informatie te verzamelen en analyseren over de historische resultaten van AEB.

Afwikkeling van niet fiscale bezwaren (2014). Er nog geen volledige uitvoering gegeven aan de beoogde ‘informele methode’ bij het afhandelen van niet-fiscale bezwaren, onder meer vanwege onvoldoende expertise binnen de ambtelijke organisatie.

Achter de voordeur (2010). De gemeente is voor de kwaliteit van de uitvoering vrijwel volledig afhankelijk van de expertise van bewonersadviseurs. Deze informele organisatie bevat onvoldoende waarborgen voor de uniformiteit en kwaliteit van de dienstverlening aan bewoners.

Verzelfstandiging Openbaar Onderwijs (2010). Door inkrimping is veel expertise bij de stadsdelen verdwenen. Voor de toezichtstaak kan onvoldoende expertise worden opgebouwd omdat  een medewerker ‘dit erbij doet’.

Zwemmen in Geuzeveld (2010). Door gebrek aan expertise over zwembadexploitaties zijn er geen afspraken gemaakt met partner Optisport over winstbestemming en de verdeling van financiële risico’s.

Totaal: 12
2021

Gemeentelijke rioolwatertaken: inrichting

  • Bestuur en ondersteuning
  • Deelnemingen en samenwerking
  • Riolering
  • Volksgezondheid en milieu

Gemeentelijke rioolwatertaken: inrichting

Over het onderzoek
Het riool heeft een belangrijke rol in onze samenleving. De gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor een goede werking van het riool en laat de uitvoering en het beheer ervan over aan Waternet. In dit eerste deelonderzoek naar de gemeentelijke rioolwatertaken onderzochten we de inrichting en aansturing van de gemeentelijke rioolwatertaken. De centrale vraag is: in hoeverre voeren de verschillende partijen de gemeentelijke rioolwatertaken in Amsterdam adequaat uit?

De resultaten in 2021
Op hoofdlijnen werkt de huidige inrichting naar behoren. Over het ontwerp is goed nagedacht. En de gemeente, AGV en Waternet zijn tevreden. We vinden wel dat de inrichting heroverwogen moet worden. Deze is sinds de oprichting in 1997 vrijwel niet veranderd. Door het succes van de samenwerking zijn belangrijke punten uit het oog verloren. Er zijn geen evaluaties, heroverwegingen en herijkingen geweest. Hierdoor is de toekomstbestendigheid van de inrichting in gevaar gekomen. Dit resulteert in incidenten en problemen. Ook is er sprake van een gebrek aan professioneel-kritische houding van het stichtingsbestuur naar de directie toe.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2019

Toegang tot ambulante ondersteuning en dagbesteding

  • Sociaal domein
  • Wmo en zorg

Toegang tot ambulante ondersteuning en dagbesteding

Over dit onderzoek
De gemeente is sinds 1 januari 2015 geheel verantwoordelijk voor de Wmo. De gemeente had ook vóór 1 januari 2015 al taken in het kader van deze wet, zoals woningaanpassing, vervoersmiddelen en hulp in het huishouden. Per 2015 zijn een aantal taken naar de gemeente gedecentraliseerd, waaronder ambulante ondersteuning, dagbesteding en beschermd wonen. In Toegang tot ambulante ondersteuning en dagbesteding onderzochten we of de toegang tot de ambulante ondersteuning en dagbesteding goed functioneerde. We keken of de gemeente Amsterdam zicht heeft op deze toegang. Daarnaast beantwoorden we de vraag of de gemeente voldoende heeft gedaan om problemen te verhelpen die in dit veld speelden.

De resultaten in 2019
Het college heeft geen expliciete doelen geformuleerd voor de toegang tot ambulante ondersteuning en dagbesteding. Het gevolg is dat het college ook weinig informatie verzamelt. In het inkoopdocument zijn nog wel uitgangspunten geformuleerd, maar die zeggen alleen iets over het proces van toegang.

 

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2019

Verduurzaming warmtevoorziening met warmtenetten

  • Bestuur en ondersteuning
  • Deelnemingen en samenwerking
  • Milieu
  • Volksgezondheid en milieu
  • Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing
  • Wonen

Verduurzaming warmtevoorziening met warmtenetten

Over het onderzoek
Nederland gaat van het aardgas af. In de gesprekken over de verduurzaming van de warmtevoorziening van Amsterdam nemen warmtenetten al lang een belangrijke plaats in. Voordat we besloten onderzoek uit te voeren naar dit onderwerp, voerden we eerst een verkennend onderzoek uit naar het beleid van de gemeente over de verduurzaming van de warmtevoorziening.

De resultaten in 2019
We constateren dat er een door de gemeenteraad vastgesteld beleidskader ontbreekt voor het verduurzamen van de warmtevoorziening. Daarnaast zijn de beoogde effecten concreet, maar missen deze scherpte. We zien ook dat het beleidsdoel helder en concreet is geformuleerd. Echter zijn de middelen onvoldoende helder en concreet. Tot slot concluderen we dat het beleid niet tijdig is vastgesteld.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2019

Transformatiefonds

  • Begroting en rekening
  • Bestuur en ondersteuning

Transformatiefonds

Over het onderzoek
Het Transformatiefonds is met de Begroting 2017 van Zaanstad in het leven geroepen. Het doel van dit fonds is om de bouw van extra woningen in Zaanstad te realiseren. Tegelijkertijd mag de inzet van middelen uit het fonds niet leiden tot uitholling van de financiële positie van Zaanstad. Een belangrijke voorwaarde is daarom dat de bestedingen uit het Transformatiefonds uiteindelijk ook moeten leiden tot hogere inkomsten voor Zaanstad. We onderzochten of de financiële positie van Zaanstad voldoende is geborgd in de opzet van het Transformatiefonds.

De resultaten
Wij constateren dat het Transformatiefonds nuttig is met het oog op een stabiele financiële positie. De wijze waarop het Transformatiefonds is opgezet biedt echter niet echt het gewenste houvast. De Zaanse financiële positie kan zich dan onverhoopt negatief ontwikkelen als gevolg van de inzet van het fonds. Voor een deel komt dit doordat het ramen van financiële ontwikkelingen in de (verre) toekomst altijd gepaard gaat met onzekerheden. Maar het komt ook door vermijdbare onduidelijkheden in de uitwerking van het Transformatiefonds.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2018

Subsidies maatschappelijke en bewonersinitiatieven

  • Burgerparticipatie
  • Sociaal domein
  • Uitkeringen en arbeid
  • Wmo en zorg

Subsidies maatschappelijke en bewonersinitiatieven

Over het onderzoek
Sinds half 2016 kunnen de stadsdelen in Amsterdam subsidies verstrekken voor maatschappelijke en bewonersinitiatieven. In Subsidies maatschappelijke en bewonersinitiatieven onderzochten we in hoeverre deze subsidies doelmatig, doeltreffend en rechtmatig worden besteed, en in welke mate de subsidieaanvragers tevreden zijn over de facilitering door de gemeente.

De resultaten in 2018
We hebben per stadsdeel in beeld gebracht hoe ze omgaan met maatschappelijke en bewonersinitiatieven. Zowel de werkwijzen als de subsidiebudgetten verschillen per stadsdeel. In 2017 hebben de stadsdelen tezamen bijna 1.600 initiatieven ondersteund. We concluderen dat het beleid om initiatieven te ondersteunen redelijk doeltreffend is geweest. Het is echter wel de vraag of de initiatieven ook hebben geleid tot het realiseren van de beoogde doelen. Een overkoepelende analyse van de behaalde resultaten ontbreekt. Ook heeft de gemeente geen goed beeld van de organisatorische doelmatigheid, omdat er geen enkel inzicht is in de uitvoeringskosten. Verder zagen we dat veel initiatiefnemers niet tevreden zijn over de ondersteuning. Dit heeft te maken met de vele ingewikkelde regels en de tekortschietende informatievoorziening.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2017

Wachten op opvang

  • Sociaal domein
  • Wmo en zorg

Wachten op opvang

Over het onderzoek
In Wachten op opvang onderzochten we twee opvangketens: opvang van dak- en thuisloze (maatschappelijke opvang) en beschermd wonen. In Amsterdam hebben in 2016 ten minste 1.612 daklozen zich gemeld bij de gemeente om toegang te krijgen tot maatschappelijke opvang. Voor beschermd wonen meldden hulpverleners 1.246 cliënten aan. Niet iedereen die zich meldt krijgt ook toegang tot opvang. En als is besloten dat cliënten recht hebben op opvang, moeten zij in de praktijk vaak wachten op een plaats in een voorziening. We onderzochten in hoeverre het gemeentebestuur een adequate toegang realiseerde tot de opvang voor (dreigend) dak- en thuislozen. En in hoeverre dit bestuur in voldoende mate de belemmeringen wegnam om uit de opvangketen in-, door- en uit te stromen.

De resultaten in 2017
Het college spant zich in om de maatschappelijke opvang en het beschermd wonen op passende en integrale wijze te bieden aan iedereen die daar recht op heeft. In 2016 werden ruim 3.500 mensen opgevangen. Toch is het voor daklozen en mensen met een psychiatrische problematiek niet eenvoudig om een opvangplaats te krijgen die past bij hun situatie. Het toegangsproces is complex en door gebrek aan opvangplaatsen moeten zij gemiddeld een jaar wachten. Verandert hun situatie op enig moment nadat ze geplaatst zijn, dan worden cliënten opnieuw op een wachtlijst gezet. Het college heeft geen zicht op de effectiviteit van de ondersteuning en door het vele wachten en de tekortschietende ondersteuning wordt de zorg nodeloos duur en kunnen mensen hun situatie niet verbeteren.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina G4-brief Maatschappelijke opvang
2017

Inhuur met beleid

  • Bestuur en ondersteuning
  • Financieel beheer

Inhuur met beleid

Over het onderzoek
De discussie over externe inhuur en de wens tot regulering speelt bij verschillende gemeenten. Dit geldt ook voor Amsterdam. Regulering is lastig omdat gemeenten te maken hebben met meer taken, terwijl er ook een streven is naar compacte en flexibele organisaties. Bij veel gemeenten is er ook met een mismatch tussen personeelsvraag en –aanbod door uitstroom van ervaren medewerkers, vacaturestops en een lage interne doorstroom. Door deze ontwikkelingen en de publieke en politieke aandacht voor externe inhuur wordt de bestuurlijke afweging om al dan niet in te huren complex. Met Inhuur met beleid wilden we inzichtelijk maken hoe het gemeentebestuur handelt op het gebied van externe inhuur.

Resultaten in 2017
De hoofdconclusie is dat in de gemeente Amsterdam nog geen sprake is van integraal en samenhangend inhuurbeleid. Het huidige beleid is te typeren als onvolkomen, complex en warrig. We doen vijf aanbevelingen om het beleid te verbeteren. En om een adequate informatievoorziening te realiseren, zodat in de toekomst doelmatige en doeltreffende inhuur wel mogelijk is, en kan worden gecontroleerd.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2015

Afval Energie Bedrijf

  • Bestuur en ondersteuning
  • Deelnemingen en samenwerking
  • Economie
  • Economie

Afval Energie Bedrijf

Over het onderzoek
De gemeente Amsterdam heeft per 1 januari 2014 het Afval Energie Bedrijf (AEB) Amsterdam verzelfstandigd. In de loop van 2014 meldde de directie dat de financiële resultaten tegenvielen. Hierdoor moest de gemeente de dividendverwachtingen naar beneden bijstellen. Ook heeft zij de waarde van het Afval Energie Bedrijf afgewaardeerd. Deze tegenvallende resultaten waren voor de gemeenteraad aanleiding om ons te verzoeken onderzoek te doen. We onderzochten of het besluitvormingsproces van de verzelfstandiging adequaat is geweest.

De resultaten in 2015
We concluderen dat de gemeente het verzelfstandigingsproces heeft onderschat. De besluitvorming door de raad heeft onder tijdsdruk plaatsgevonden. Er is onvoldoende rekening gehouden met branche- en bedrijfsspecifieke omstandigheden. De historische resultaten van het AEB zijn onvoldoende geanalyseerd, Bij de gemeente ontbreekt de expertise om de prognoses goed te beoordelen. De risico’s van de transitieprojecten zijn bekend, maar zijn onvoldoende gecommuniceerd. Ten tijde van het verzelfstandigingsproces was al duidelijk dat afwaardering van het bedrijf noodzakelijk was, maar de waarde van AEB op de openingsbalans is niet naar beneden bijgesteld. We denken dat het tekortschietend besluitvormingsproces echter geen invloed heeft gehad op de beslissing om AEB te verzelfstandigen. Een beter besluitvormingsproces had wel een beter inzicht opgeleverd in de haalbaarheid van de verschillende transitieprojecten en waarde van het AEB ten tijde van de verzelfstandiging.

 

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2014

Afwikkeling van niet-fiscale bezwaren (2014)

  • Bestuur en ondersteuning
  • Niet-financiële bedrijfsvoering

Afwikkeling van niet-fiscale bezwaren (2014)

Over het onderzoek
In Afwikkeling van niet-fiscale bezwaren onderzochten we de wijze waarop de gemeente Zaanstad niet-fiscale bezwaren van burgers afwikkelde. De belangrijkste vraag was of de gemeente gebruikmaakte van de mogelijkheden om niet-fiscale bezwaren op een informele wijze af te handelen. Daarnaast bekeken we of de gemeente de bezwaren rechtmatig afhandelde.

De resultaten
We concludeerden dat de gemeente niet-fiscale bezwaren oplossingsgericht en met een zekere souplesse afwikkelde. Maar dat de zogenaamde informele methode niet structureel werd toegepast. De mogelijkheden om niet-fiscale bezwaren op een informele wijze af te handelen, werden niet volledig benut en de afhandeling kon efficiënter en klantvriendelijker. Daarnaast concluderen we dat de rechtmatigheid over het algemeen goed is, maar beter kan en moet.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina Afwikkeling van niet-fiscale bezwaren (2018)
2010

Achter de voordeur in Amsterdam

  • Bestuur en ondersteuning
  • Overige bestuurlijke zaken
  • Sociaal domein
  • Uitkeringen en arbeid

Achter de voordeur in Amsterdam

Over het onderzoek
We onderzochten de ‘achter de voordeur’ aanpak bij vijf voormalige stadsdelen van de gemeente Amsterdam: Westerpark, De Baarsjes, Bos en Lommer, Slotervaart en Oost-Watergraafsmeer. Er wordt bij deze aanpak in het kader van armoedebeleid bij burgers aangebeld om contact te leggen met hulpbehoevende bewoners. We onderzochten welke maatregelen de stadsdelen namen om armoede in het stadsdeel tegen te gaan en of de ‘achter de voordeur’ aanpak daarbij effectief was.

Resultaten
We constateren dat de vijf onderzochte stadsdelen niet goed lijken te weten wat ze willen met deze aanpak. Duidelijke doelstellingen ontbreken. De kosten per succesvol huisbezoek variëren sterk: van € 513 in stadsdeel Westerpark tot € 5.914 in Bos en Lommer. Informatie over behaalde resultaten en gemaakte kosten voor de huisbezoeken is beperkt en kan deze verschillen niet goed verklaren.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina
2010

Zwemmen in Geuzenveld-Slotermeer (2010)

  • Sport en recreatie
  • Sport, cultuur en recreatie

Zwemmen in Geuzenveld-Slotermeer (2010)

Over het onderzoek
Gemeenten willen dat sport, waaronder zwemmen, breed toegankelijk is. In de regel worden zwembaden door gemeenten en stadsdelen financieel gesteund om het zwemmen voor de gebruiker betaalbaar te houden. Wij onderzochten hoe dit is geregeld in de voormalig stadsdelen De Baarsjes (Sportplaza Mercator), Geuzenveld-Slotermeer (het Sloterparkbad) en Zuideramstel (het De Mirandabad). In dit onderzoek richtten we ons op het Sloterparkbad in Nieuw-West. Dit bad is in gemeentelijk eigendom, maar wordt door een particulier (Optisport) geëxploiteerd.

De resultaten in 2010
Optisport voert het beheer van het Sloterparkbad redelijk doelmatig uit. Dit heeft echter niet kunnen voorkomen dat de financiële bijdrage van het stadsdeel aan het beheer is gestegen, terwijl was afgesproken om deze bijdrage te laten dalen. Dit komt door relatief hoge personeelslasten, weinig leszwemmers en weinig zwemmers uit specifieke groepen. Verder krijgen we geen goed zicht op de financiële resultaten uit de gesubsidieerde (zwembad) en commerciële activiteiten (horeca, fitness). Dit zicht is van belang om ervoor te zorgen dat de bijdrage niet wordt gebruikt voor de financiering van commerciële activiteiten. We zijn wel positief over de gezamenlijke verdeling van winst en verlies tussen stadsdeel en exploitant.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina Zwemmen stadsdelen (2014)
2010

Verzelfstandiging basisonderwijs (2010)

  • Onderwijs
  • Onderwijs

Verzelfstandiging basisonderwijs (2010)

Over het onderzoek
Goed primair onderwijs is van enorm maatschappelijk belang. Dit wordt landelijk en zeker ook in de gemeente Amsterdam onderstreept en ondersteund. Met het verzelfstandigen van het bestuur van het primair openbaar onderwijs willen gemeenten – en in Amsterdam stadsdelen – bijdragen aan een meer professionele en slagvaardige onderwijsorganisatie, waardoor de kwaliteit van het onderwijs en uiteindelijk de kennis en vaardigheden van de leerlingen zal verbeteren. In dit onderzoek onderzochten we verzelfstandiging van het openbaar primair onderwijs in de voormalig stadsdelen West Binnen de Ring (Bos en Lommer, De Baarsjes, Oud-West en Westerpark).

De resultaten in 2010
Wat betreft de mogelijke nadelen van en zorgen over de verzelfstandiging concluderen we dat deze zich twee jaar na de start van de verzelfstandiging niet of in beperkte mate voordoen. De doelen, die ‘schuil gaan’ achter de geformuleerde nadelen, worden nu (‘tussenstand’) bereikt. Er zijn wel bedreigingen in de nabije toekomst, zoals de bekostiging van de bestuurlijke en administratieve lasten.

Lees het hele onderzoek op de projectpagina.
projectpagina Verzelfstandiging basisonderwijs (2013)